Nederlek Regatta

het zeil spektakel op de lek

Foto album numansdorp 2014

De langste dag van Numansdorp

21 juni staat op de kalender als de langste dag. En dat hebben we geweten!

De dag begon al vroeg, op vrijdagavond. Een vloot van maar liefst 20 boten streek neer in de havenkom van Numansdorp, om met 10 zeilschepen de jaarlijkse Numansdorp Regatta te varen. De eerste loefduels werden op de kade al ‘uitgevochten’. Menig biertje en/of borrel ging rond, om de scherpte bij de tegenstander morgen al een slaagje voor te zijn. Uiteindelijk lagen we te laat te kooi, maar de pret was er zeker niet minder door.

Zaterdagmorgen op tijd op, boot klaarmaken en palaver. Verrassing: hebben we alle baankaarten bestudeerd, uitgeprint… hebben we een andere baan! Geen probleem, het beloofd een mooie dag te worden. Hopla, we gaan het water op! We varen baan 3 in omgekeerde volgorde, twee maal. Mocht het niet lukken, kunnen we de baan inkorten naar 1 ronde. In allerijl heeft Wim aan boord voor iedere deelnemer een nieuwe baankaart gemaakt niets kan een mooie dag nog in de weg staan.

Eenmaal buiten is de wind nog wat slap, maar we kunnen varen. Boot is bestuurbaar, alle zeilen bij.
We hebben 1 start, 3 open boten, 7 kajuitboten. 12:00, de start. Iedereen is keurig op tijd weg (binnen de minuut) en rustig aan varen we naar de eerste boei. Onderweg wordt er nog een boot attent gemaakt dat ;de keerton in de boeienlijst staat. Sportief gebaar, want diskwalificatie bij de eerste boei zou wel erg zuur zijn. We hebben een mooie baan, alles zit er in, alle koersen, een gijp boei, een loef boei, een reach-rak. Lopende de wedstrijd gaat de wind nog heel leuk toenemen, ronde twee gaat duidelijk sneller dan de eerste ronde. Fantastisch zeilweer wordt het, kansen voor de ‘langzamere’ schepen.

 

 

Met rooie koppen van de zon, haren in de war door de wind, hoofd op hol door emoties en vol verhalen en bier is het een gezellige drukte op de schepen en de wal na afloop van de wedstrijd. Iedereen heeft zijn verhaal, iedereen is blij en tevreden. Op naar de prijsuitreiking en de BBQ.

Bij de open boten is de uitslag min of meer al bekend. Met drie Solingen is er niets te rekenen. Wel verdiend het een vermelding en een compliment dat het de eerste wedstrijd was die Wim Peter en Jacoby samen in de Soling gevaren hebben. Ook gespinakerd! Knap gedaan. Mooie derde plaats.
De overige twee Solingen hadden hele andere maatregelen getroffen. Han van Veen voer zonder Cas Tijwisse, maar had daarnaast als versterking van het team de ervaring van Dirk Lamberts en Josse aangetrokken.
Ben Boogaerdt ging zelfs nog een stapje verder. Zonder zijn vaste maat Gerben had hij Marco en Willemstads lokale zeilgoeroe Benjamin Verboom kunnen contracteren. Geen druppel water van het Hollandsch Diep is hem onbekend. Zo zie je, succes is een keuze, begint bij een goede voorbereiding…

Bij de kajuitboten was het andere koek. Grote variëteit onder de deelnemers. Boten met Numansdorp als thuishaven (Helder en Provare), de Kiri als nieuwkomer uit Willemstad en 4 schepen van De Lek, te weten de Floret, Bounty II, Diomedea en Jodocus. Ook qua handicap liep het uiteen, van 81,5 (Helder) tot 134 (Jodocus). Tijdens de wedstrijd werden er diverse onderlinge strijdjes uitgevochten.
De snelste zeiltijd was voor de Helder, de langzaamste boot was Jodocus. Echter, mede door de toenemende wind bleek het voordeel aan het einde te zitten. Onder het motto “Genieten doe je per tijdseenheid en niet per afgelegde afstand” bleek de langere zeiltijd de doorslag te geven en mocht Jodocus de eerste prijs in ontvangst nemen nadat de gezeilde tijden waren gecorrigeerd met de handicaps.

Na de prijsuitreiking werd de BBQ opgestookt. Hulde aan de organisatoren, het was allemaal even voortreffelijk. Het vlees, de salades, de bereiding, de aandacht en de toewijding. Ook hulde aan alle deelnemers, iedereen was even blij en vrolijk, het bleef nog lang onrustig in Numansdorp…

 

Na een korte nachtrust werd zondag de terugreis naar Krimpen aan de Lek weer aanvaard en terug in de haven nog een biertje genomen op het goede weekend.

 

Als je dan zondagavond zo nog eens terug denkt aan wat er allemaal gepasseerd is in het afgelopen weekend, de verhalen, de grappen en grollen, de wedstrijd, de uitslag, de BBQ, de heen- en terugreis en alles wat gepasseerd is, blijkt dat de langste dag inderdaad de langste dag is. Zo voelde het zondagavond tenminste wel aan…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlek Regatta 2015  ©

Google+